Simon Markx: Hulp bij depressies onder studenten

Markx Coaching helpt bij depressies onder studenten

Depressie en eenzaamheid liggen op de loer. Simon Markx helpt bij depressies onder studenten,

Depressies bij studenten

Uit recent onderzoek blijkt dat veel studenten een struggle ervaren. Meer dan de helft heeft somberheidsklachten en een kwart burn-out gerelateerde klachten, veel studenten drinken riskant, 40 procent ervaart emotionele of sociale eenzaamheid en een op de vijf heeft wel eens aan zelfmoord gedacht. Cijfers die je doen schrikken. 

De aantallen worden steeds hoger en de corona pandemie heeft hier flink aan bijgedragen.

  • Waardoor hebben studenten zo vaak struggles of depressieve gedachten? Hoe kunnen we dit verhelpen? Dit zal ik met je bespreken in deze blog. 
  • Waardoor ervaren studenten stress?

Studenten kunnen stress ervaren door allerlei verschillende factoren. Iedereen heeft een ander persoonlijk leven en een andere thuissituatie. Toch worden er patronen gezien in de factoren waardoor studenten stress ervaren. 

Stress ervaren

De meest voorkomende punten waardoor studenten stress ervaren zijn de volgende: 

  • Prestatiedruk 
  • Social media
  • Schaamte voor stress
  • Druk vanuit ouders
  • Het leenstelsel 
  • Het niet kunnen vinden van de juiste hulp 

Maatschappij vraagt veel van jongeren en studenten

De hedendaagse maatschappij vraagt veel van ons, vooral van jongeren en studenten. In die leeftijd krijgen zij veel op hun bordje en willen dan ook nog eens alles perfect doen, omdat zij het gevoel hebben dat dit van hen wordt verwacht. 

En zoals je wellicht al kunt invullen; dat is onmogelijk. 

Perfecte plaatjes

Daarbij spelen de perfecte plaatjes op Instagram zeker een rol. Als we alleen maar mensen zien waar bij het ‘goed gaat’ dan is dat waar wij ons aan spiegelen. 

Terwijl als iemand een foto post met de melding dat ze hun bachelor diploma hebben gehaald, zegt dat niet dat diegene geen stress heeft gehad en tegen bepaalde dingen is aangelopen. Maar omdat we het niet zien, gaan we er vanzelf vanuit dat alles op rolletjes is gelopen, zonder enige tegenslagen. In de realiteit is dit natuurlijk anders. 

Prestatiedruk social media

Social media kunnen we dan ook in verband brengen met de prestatiedruk die studenten ervaren. Nogmaals omdat iedereen er op social media succesvol, gelukkig en mooi uit ziet. 

Op social media wordt een beeld geschetst dat niet bestaat en dat niet haalbaar is. Daarnaast zijn de social media apps ontwikkelt op zo’n manier dat het verslavend werkt. Dit is iets wat jou kan afleiden van je schoolwerk waardoor je continu dingen uitstelt en later in de problemen komt. Iets wat jou nog meer stress oplevert. 

Prestatiedruk is een veel voorkomend gevoel bij studenten. Het is zeker niet gek of raar als jij hier last van hebt. Wat kenmerkend is bij prestatiedruk is de gedachte “ik moet”. Want je wil het liefste alles tegelijk, omdat je denkt dat dit zo hoort. Alles tegelijk en daarnaast ook alles perfect uitvoeren. Maar onthoud; het kan altijd mooier, groter en beter. En vraag jezelf: wanneer is het genoeg? Wanneer ben je tevreden?

Wat houdt prestatiedruk in?

Prestatiedruk is letterlijk de druk die mensen voelen om te presteren. Prestatiedruk komt tegenwoordig veel voor onder jongeren. Bijna 70 procent van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak de druk om te presteren te ervaren.

Daarnaast heeft 32 procent heeft last van concentratieproblemen, bijna 53 procent kampt al met burn-outklachten zoals emotionele uitputting, en bij bijna 9 procent is een risico aanwezig op het plegen van zelfmoord.

Verschillende gevolgen van prestatiedruk zijn:

  • Vermoeidheid en concentratieverlies bij toetsen en tentamens,
  • Verstoord kortetermijngeheugen bij colleges volgen, bestuderen van studiemateriaal en informatie verwerken,                                                           
  • Afwezig zijn bij onderwijsactiviteiten,
  • Moeite met plannen en een planning maken,
  • Moeite iets af te maken,
  • Deelnemen aan projectgroep: samenwerken/ presenteren, gaat steeds lastiger,
  • Je motivatie en inzet vermindert. 

Hoe ga je om met de stress vanuit je studie?

De studententijd is allang niet meer die levensfase waar je tien jaar later op je gemak uitrolt, om daarna aan het echte leven te beginnen. Inmiddels zijn er talloze onderzoeken die er ­allemaal op wijzen dat studiestress een echt probleem is, dat ­mogelijk verklaard wordt door de huidige prestatiecultuur in het ­onderwijs en de invoering van het leenstelsel.

Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen de druk op studenten verlagen, maar soms voelen studenten ook een bepaalde druk die zij eigenlijk niet hoeven te voelen. Hoe ga je daar goed mee om? 

Drie tips om studiestress te beteugelen:

  1. Leer plannen

Goed leren plannen en overzicht creëren is een belangrijk ingrediënt voor een stressloze studententijd.  Vraag dus om hulp als dit niet je sterkste kant is. Dit is dus niets om je voor te schamen.

  1. Ontdek je grenzen

Het ontdekken van je grenzen hoort bij de fase van adolescentie waarin studenten zich bevinden,. Zij moeten ontdekken wat ze op dat moment aankunnen, en daarvoor moeten ze soms op hun bek gaan en weer opkrabbelen – dat is juist goed.

Sinds de invoering van het leenstelsel hebben veel studenten een bijbaantje. Ook daarvoor geldt dat de een meer aankan dan de ander. De grens van de ander is niet jouw grens. Als je een ander ziet doorrennen, terwijl jij eigenlijk niet meer kan, moet je echt stoppen. Als je lichamelijke klachten krijgt – zoals slapeloze nachten en een constant gejaagd ­gevoel – ben je te ver gegaan.

  1. Geniet!

Je kunt alleen goed presteren als je een balans vindt tussen inspanning en ontspanning, dus maak vooral lol.

Voor de ene student betekent dit dat hij ’s avonds gaat stappen of naar de sociëteit gaat. Voor de ander betekent dat met een boek of Netflix op de bank, of een avondje hangen in het park.

Door deze stappen in je leven te integreren, kun je al wat verlichting voelen. 

Parkeer je gevoelens 

Er zijn echter natuurlijk ook studenten waarbij de depressie veel complexer is. Dan is het echt een verstandig idee om te gaan praten met een coach. Je kunt je gevoelens letterlijk bij mij parkeren. Laat ze achter in onze gesprekken en laat ze steeds minder toe. 

Wanneer is er sprake van een depressie?

Bij een aanhoudende en blijvende somberheid kan er sprake zijn van een depressie. Dit kan eenmalig voorkomen maar ook periodiek terugkeren. De ernst van een depressie wordt mede bepaald door de duur en intensiteit van de symptomen en de gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. 

Somberheid en depressieve klachten kunnen de studieprestaties op verschillende manieren beïnvloeden en diverse lichamelijke en psychische klachten geven. Maar een depressie kan ook het gevolg zijn van een lichamelijke aandoening. 

Waar kun je een depressie bij jezelf of een ander aan herkennen?

Psychisch

  • Sombere gevoelens, verminderde belangstelling, nergens zin in hebben.
  • Waardeloos gevoel / schuldgevoel. Gevoel een last voor anderen te zijn.
  • Vervlakking van emoties, gevoel van leegte.
  • Gevoel van angst, wanhoop, machteloosheid.
  • Terugkerende gedachten over dood en zelfdoding

Lichamelijk

  • Weinig energie en vermoeid 
  • Slapeloosheid of juist veel slapen
  • Veranderde eetlust. Gewichtsverandering
  • Last van onverklaarbare pijn, hoofdpijn

Gedachten en gedrag

  • Prikkelbaar en piekeren
  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid
  • Besluiteloosheid
  • Komt tot weinig actie
  • Traagheid in denken
  • Wanhopig, moedeloos

Herken jij deze gevoelens bij jezelf of bij een anders? Trek aan de bel en neem contact met mij op. 

Simon Markx kan jou helpen met het verminderen/ wegnemen van jouw studiestress. Op welk vlak dan ook. 

Hulp bij depressies onder studenten | Kosteloos en vrijblijvend

Markx Coaching helpt bij depressies onder studentenDoor middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik jou een spiegel voor en ga ik met je aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven, prestatiedruk, depressies onder studenten.. Op welk gebied dan ook.   

Coaching is ook mogelijk online. Neem vrijblijvend contact op.

Neem nu contact op.

 

 

Bron depressies onder studenten

 Onderzoek UVA Running on empty, The impact of challenging student life on wellbeing and academic performance