Eenzaamheid onder jongvolwassenen

Eenzaamheid jongvolwassenen Voel jij je weleens eenzaam maar weet je zelf niet hoe je dit gevoel kunt verhelpen? Neem dan contact met mij op, ik wil je graag helpen. 

Eenzaamheid onder jongvolwassenen: één op de tien jongvolwassen kampt met gevoelens van eenzaamheid, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Dat is nogal een groot aantal wat ik persoonlijk vrij schokkend vind.

De belangrijkste oorzaken voor eenzaamheid bij jongeren kun je grofweg samenvatten in drie categorieën:

  • Ze hebben geen toegang tot sociaal contact of de sociale steun die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld bij mensen met een fysieke beperking, waardoor zij moeilijker kunnen afspreken. Maar een verhuizing kan ook een oorzaak zijn
  • Ze vinden het moeilijk om contact te maken met mensen en vriendschappen te onderhouden.
  • Ze bekijken de wereld inclusief zichzelf door een zwarte bril.

Maar je ziet ook fysieke gezondheidsgevolgen terug bij eenzame mensen. Bij jongvolwassenen die eenzaam zijn werkt het immuunsysteem minder goed. 

Ook slaapproblemen en meer drugs- en alcoholgebruik komen voor. Het is echter nog niet precies duidelijk hoe lang je eenzaam moet zijn om dit soort problemen te ontwikkelen. Maar heftig is het zeker.

Eenzaamheid millennials tijdens Corona

Ook tijdens de corona tijd is de eenzaamheid onder Millenials flink toegenomen. Corona gooit voor jongeren voortdurend roet in het eten. Feestjes kunnen vrijwel niet meer en doordat school nu online is, missen zij daarnaast het klankbord dat zij eerder wel hadden. 

Er is geen geen pauze waarin klasgenoten kunnen bespreken hoe ver zij zijn met hun schoolopdracht. En ook even snel iets overleggen met de docent is nu lastiger. Want ga je voor elke kleine vraag een mail sturen?

Gericht op de blik en goedkeuring van anderen

Volgens socioloog David Riesman is er vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw een nieuw karaktertype ontstaan: de Other-directed mens, gericht op de blik en goedkeuring van anderen. 

Dit nieuwe karaktertype ontstond heel langzaam en is bij de Millennials pas echt tot bloei gekomen. Dit type zoekt voortdurend bevestiging van de buitenwereld. Dat zie je bijvoorbeeld terug in sociale media, waarin we ons als Millennials spiegelen aan duizenden influencers, YouTubers en TikTokkers. 

Jongeren van nu geven hun leefwereld zelf vorm en halen hun bevestiging uit leeftijdsgenoten. En nu die bevestiging er minder tot niet is tijdens de corona crisis, merken Millenials dit aan hunzelf. 

Eenzaamheid jongvolwassenen oplossen

Hoe kun je de eenzaamheid bij jongvolwassene oplossen? Eenzaamheid onder jongere is namelijk nogal een taboe. Niemand lijkt het te snappen en wie uitkomt voor haar of zijn situatie stuit vaak op onbegrip. ‘Maak iets van je leven’, ‘Je bent jong, ga eropuit’ en ‘Als je thuis blijft zitten ga je nooit mensen ontmoeten’.

Baken het probleem af

Sommigen jongeren overwegen professionele hulp in te schakelen, maar de grootste groep zet deze stap niet en houdt het probleem voor zichzelf. Hoe je het ook aanpakt, uiteindelijk moet je zelf de stap maken. Voordat je met allerlei oplossingen op de proppen gaat komen moet je eerst het probleem afbakenen. 

Voel jij je weleens eenzaam maar weet je zelf niet hoe je dit gevoel kunt verhelpen? Neem dan contact met mij op, ik wil je graag helpen. 

Markx Coaching. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend 

Door middel van de GROW-methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.   

Neem nu contact op.