Motivatie coach in Amsterdam: Simon Markx

Motivatie coach in Amsterdam: Simon Markx

Ben jij op zoek naar een motivatie coach? Stap jij ‘s ochtends met tegenzin de deur uit om naar je werk te gaan? Heb jij moeite jezelf te motiveren om iets te doen? 

Motivatieproblemen

Het belangrijkste om je behoeftes en doelen te verwezenlijken is intrinsieke motivatie. Bij motivatieproblemen is het van belang om professionele hulp te zoeken voordat er ondraaglijke omstandigheden ontstaan. 

Motivatie vinden is belangrijk.

Motivatie voor je werk, je opleiding, om naar de sportschool te gaan en noem maar op. Motivatie vinden voor dingen die je leuk vindt is vrij makkelijk, maar hoe vind je de motivatie om iets te doen wat je minder of helemaal niet leuk vindt? En waarom is motivatie vinden zo belangrijk? 

Wat is motivatie?

Motivatie komt van binnenuit. Je motiveert jezelf om bepaalde doelen te bereiken. Soms ervaar je een vermindering in motivatie. Je hebt dan bijvoorbeeld weinig zin en energie om aan jouw doelen te werken. 

Motivatie kan gezien worden als een drijfveer. 

Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je in de ochtend op staat. Motivatie is eigenlijk de ‘drive’ voor de rest van de dag. Motivatie vinden helpt bij het behalen van je doelstelling en je planning. Ook helpt het met het vervullen van je behoeftes. 

Iemand die minder gemotiveerd is heeft minder zin en minder energie om bepaalde dingen te doen. Als je gemotiveerd bent zal je meer energie ervaren en zal je jezelf een stap verder kunnen brengen in het leven. 

Wanneer mensen minder gemotiveerd zijn, is de kans dat zij hun plannen opgeven veel groter, zelfs als zij hun plannen heel graag willen halen. Motivatie vinden is dan een goede oplossing. Doordat je genoeg motivatie hebt, kun je doorzetten en verder gaan met je plannen. 

Hoe zorg je ervoor dat je je motivatie kunt ‘vinden’?

Op deze vraag heb ik, helaas, geen algemeen antwoord. Dit is voor iedereen totaal verschillend. Dingen die je minder leuk vind en waar je geen zin in hebt, daar vind je minder snel de motivatie voor dan voor iets wat je wel leuk vind om te doen. Dat is het eerste waar je je bewust van moet zijn. 

Helaas kun je in het leven niet alleen maar dingen doen die je fantastisch vind. Soms moet je huiswerk maken, je belastingaangifte doen of het huis schoonmaken. Wat je wel kunt doen is van alles wat je niet leuk vind, iets positiefs maken. 

Als je het huis gaat schoonmaken zet dan je favoriete muziek of als je je huiswerk hebt gemaakt zorg dan dat je daarna iets leuks gaat doen zodat je daarnaar uit kunt kijken. 

Doel stellen

Motivatie vinden gaat vaak niet lukken zonder een doel. Het is dus ook belangrijk dat je doelen gaat stellen. Zonder een doel voor ogen te hebben kan je het ook niet bereiken.

 Door jezelf te belonen wanneer je een doel hebt bereikt, vind je sneller de motivatie om het doel te bereiken. Om het jezelf iets makkelijker te maken kun je doelen stellen in kleinere stappen. Zo kun je steeds een deel van je doel afstrepen en lijkt het minder werk. Op die manier kan je je einddoel behalen. 

Analyseer wat je doet, na het behalen van je kleine stappen is het belangrijk om er op terug te kijken. 

  • Kijk wat goed ging en wat beter kan en verbeter vooral wat niet goed ging. Fouten maken is niet erg, daar leer je van. Het is al heel goed dat je er aan begonnen bent en wees daar trots op. 
  • Blijf positief denken en wees aardig voor jezelf. Door positief te blijven zal je sneller de motivatie vinden om door te gaan.

Voor sommige mensen kan het helpen om muziek op te zetten terwijl je bezig bent met je doel, dit geeft een positieve sfeer. Door een positieve sfeer krijg je meer gedaan. Sowieso is motivatie vinden een stuk makkelijker als je omringt wordt door mensen met een positieve energie. Zorg er dus voor dat je gesteund wordt want met negativiteit bereik je helemaal niks. 

Luister naar je gevoel

Onthoud dat een dag je motivatie niet kunnen vinden ook oké is. Maar mocht je motivatie echt lang wegblijven, bijvoorbeeld bij je werk of bij een bepaalde sport, vraag je dan af; moet ik niet een keer iets anders gaan doen? 

Luister hierbij vooral naar je gevoel. Je hoeft er niet direct mee te stoppen maar wees je ervan bewust of je iets nog leuk vind of dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Kom je bijvoorbeeld echt heel moeilijk je bed uit omdat je ontzettend op ziet tegen je werk, dan is dat een duidelijk teken dat je daar niet gelukkig van wordt en waarschijnlijk daarvoor geen motivatie kunt vinden voor je werk. 

3 tips om zelf motivatie te verhogen

3 tips om je intrinsieke motivatie zelf te verhogen:

  1. Drijfveer: je kunt jezelf weer motiveren door te bedenken wat je drijfveer was om ergens aan te beginnen. Kom er eerst achter wat jouw motief is: Wat wilde je bereiken? Is dit het hebben van een verbinding met anderen of naar een doel of product toewerken? Zorg ervoor dat je zin kunt geven aan je werk met behulp van doelen die passen bij jouw drijfveer. Door die intrinsieke motivatie om te zetten in iets meetbaars kun je daar meer plezier uithalen.
  2. Behoefte: om voldoening te ervaren en gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat je behoeftes worden bevredigd. Wees je bewust van wat jouw behoeftes zijn en zorg ervoor dat deze vervult worden. Zo kan je behoefte hebben aan uitdagingen in je werk, dit kan je realiseren door nieuwe projecten aan te gaan.
  3. Anderen betrekken: wat goed helpt is mensen betrekken bij je doelen. Vooral mensen die graag met anderen samenwerken, kunnen intrinsiek gemotiveerd blijven door met anderen samen naar een doel toe te werken. Dit kan door samen er over te praten en elkaar te blijven motiveren.

Motivatie coach

Ik, Simon Markx, kan jou helpen om op een effectievere en gemakkelijkere manier jouw motivatie weer terug te krijgen. Samen onderzoeken we wat jou motiveert, wat jou demotiveert en hoe je vervolgens de focus op je doelen behoudt. Samen ontdekken wij jouw verlangens en hoe je dit kunt omzetten in haalbare doelen. Doelen die in jouw ogen onhaalbaar zijn, kunnen we opsplitsen in kleinere doelen zodat dit meer behapbaar wordt. 

 Met motivatie coaching worden jouw doelen en verlangens duidelijk, waardoor jouw motivatie weer toeneemt.

  • Elk traject wordt afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften.
  • Het behalen van jouw doelen staat centraal.
  • Haal het meeste uit jezelf.

Motivatiecoach Simon Markx

Markx Coaching: motivatiecoach in AmsterdamZelf hulp nodig? Mijn eerste consult is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik jou een spiegel voor en ga ik met je aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.  Neem nu contact op.

+31 (0)6 244 47849