Simon Markx bij NPO1: Hoe omgaan met vreemdgaan?

omgaan met vreemdgaan markx coaching

Fris! NPO Radio 1: Millennial Coach Simon Markx geeft tips over hoe je kunt omgaan met vreemdgaan

Millennial coach Simon Markx was te gast bij Fris! NPO radio 1 om te praten over daten in quarantaine. Soms heb je van die vragen waar je het antwoord heel graag op wilt weten, maar die je niet echt durft te stellen. Ik durf het bijna niet te vragen maar… Fris! NPO Radio 1 ging te rade bij millennial coach Simon Markx. 

Luister hier de uitzending terug

Vandaag heeft Alexander al zijn moed verzameld en gaat hij die vraag tóch stellen: ‘Op Twitter zag ik deze week veel ophef over een jongen die vreemd ging op zijn vriendin. Ik durf het bijna niet te vragen: Ik merk dat ik ook de behoefte heb om vreemd te gaan. Wat doe ik hiermee?’

Welke advies zou millenial coach Simon Markx willen geven?

Markx: ‘In dit geval was een jongen aan het opscheppen in de trein, dat heeft iemand anders gehoord en die heeft dat op Twitter en Instagram gezet. Ik vind dat echt abject; heel erg schadelijk om zoiets te doen. 

Ik ben twee andere gevallen tegengekomen waarin dit letterlijk ook is gebeurd: identieke gevallen, dus ook in de trein anderen afluisteren en dit op internet zetten en in een van de gevallen was het helemaal niet waar: die man was aan het opscheppen, stoer aan het doen. Het gevolg: huwelijk kapot, hij is zelfs zijn baan kwijtgeraakt. Het is eigenlijk een variant van shaming. Als het eenmaal op internet staat, kun je het ook niet meer terugtrekken.’

Stel: je kent iemand uit je eigen omgeving die vreemd gaat en je denkt: dit zit me niet lekker, wat kun je dan het beste doen?

Markx: ‘Ik vind het een hele goede vraag. Ik persoonlijk zou het nooit opbiechten tegen de partner, dan kun je beter naar de persoon zelf gaan op een discrete manier. Maar het allerlaatste wat je moet doen is het op internet gooien; omdat het privé is en helemaal niet jouw zaak.’

Omgaan met vreemdgaan

Vreemdgaan in zijn algemeenheid: is het verkeerd, is het fout? 

‘Ik denk niet dat het aan mij is daar een oordeel over te vellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen vreemdgaan: spanning, of omdat het vuur gedoofd is… de behoefte om vreemd te gaan is niet heel gek. Of je het ook doet, dat is een andere vraag.”

En wat bepaalt of je wel of niet de stap neemt om daadwerkelijk vreemd te gaan?

“Het gaat erom wat je wil en dat moet je gewoon omarmen. Dus als jij in een monogame relatie bent en je hebt een afspraak met je partner dan moet je je er wel aan houden. Maar ik ben niet iemand die iemand heel erg gaat shamen of publiekelijk verklikken, dat vind ik niet mijn zaak.

Eigenlijk heb ik zoiets van: bekijk met je partner wat je wil en als je nou monogaam bent, bespreek het met elkaar of zoek een partner die daar wel voor open staat.”

Ik vind het juist heel bijzonder als je een relatie hebt dat je met elkaar zo’n pact sluit. Het is een rationele keuze eigenlijk: je kunt altijd als je gevoelens of verliefdheid naar een ander hebt, dit bespreken met je partner.”

Is dat altijd goed? Stel je bent vreemdgegaan of je bent verliefd op iemand anders, bespreek dat met je partner?

“Bespreek het van te voren. Dus als je die gevoelens of seksuele verlangens van tevoren met elkaar bespreekt, is dat veel beter dan het achteraf gaan opbiechten. Dat raad ik trouwens niet aan mensen aan; dat is meestal om je eigen ego schoon te vegen maar dat werkt meestal niet echt goed als je dat doet.”

Zelf hulp nodig?

Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.   

Neem nu contact op.

Bron: omgaan met vreemdgaan tips Fris! NPO1