Hulp bij burnout nodig? Soms lijkt het wel alsof er een epidemie van burn-outs over ons land trekt. Als de ene collega er weer bovenop komt, overkomt het een andere collega. Vaak terwijl zij dit totaal niet zagen aankomen.
Want je hoort in je omgeving wel veel over een burn-out maar de meeste mensen denken dat het hen niet kan overkomen, anders hadden ze er wel iets aan gedaan. Maar ineens konden ze niets meer.
Wat is een burn-out eigenlijk?
Wat is burn out precies? Wat is er wetenschappelijk bekend over de oorzaken? Wanneer heb je een burn-out? En wat kun je doen als je een burn-out hebt?
In de wetenschappelijke literatuur wordt een burn-out vaak gedefinieerd als een combinatie van drie dingen:
- Uitputting
- Een cynische houding tegenover het werk
- En het gevoel dat het niet meer lukt om het werk goed te doen
Deze drie punten zijn afkomstig uit de meest gebruikte vragenlijst voor burn-out: de Maslach Burn-out Inventory (MBI), in 1981 gepubliceerd door de Amerikaanse psycholoog Christina Maslach.
Vorm van overspanning
Een burn-out wordt ook wel gedefinieerd als een vorm van overspanning die meer dan een half jaar duurt en waarbij de nadruk ligt op vermoeidheid, waarbij zich ook symptomen als prikkelbaarheid, labiliteit en concentratieproblemen kunnen voordoen.
Als je een burn-out hebt ben je vaak zo moe dat je je eigen gedachten en emoties niet meer kan regulieren. Je kunt huilbuien en woedeaanvallen krijgen maar ook last hebben van concentratieproblemen of zelfs geheugenverlies.
Burn-out patiënten zijn vaak somber, slapen slecht, piekeren en hebben veel lichamelijke klachten:
- hoofdpijn
- buikpijn
- spierpijn
- hartkloppingen
- huiduitslag
- vatbaar voor ontstekingen en meer
Wat is het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben?
Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben is goed uit te leggen, omdat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn–out. Iemand met een burn–out moet doorgaans langere tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.
Waarom is het accepteren van een burn-out zo moeilijk?
Vaak houden mensen zichzelf op de been door de volgende argumenten tegen zichzelf te zeggen: “Er zijn ergere dingen in de wereld”, “stel je niet aan”, “kom op nog even doorgaan, dan is het klaar” of “nog even doorbijten, dan is het vakantie”.
Je omgeving heeft wellicht al eens aan je gevraagd: “gaat het wel goed met je?” De kans is groot dat je volmondig “ja hoor!” zegt en ontkent dat er iets met je is.
Misschien omdat je het zelf nog niet wilt zien of omdat je het niet helemaal door hebt, want “ik vind mijn werk toch gewoon leuk”.
Juist dat is ook een probleem. Je kunt je werk ontzettend leuk vinden, maar er is een maximum van wat je aankunt, hoe leuk je je werk ook vindt. Je lichaam heeft ontspanning nodig en moet niet continu ‘aan’ staan.
Toegeven aan de signalen van een burn-out is vaak lastig omdat je dan moet toegeven dat je ziek (aan het worden) bent. Dat je tegen je partner, leidinggevende of vrienden moeten zeggen: het gaat niet goed met me. Die gedachte alleen al benauwt je. Want eigenlijk voelt het of je gefaald hebt in het leven. Dat is natuurlijk niet zo; dit kan iedereen overkomen en het is juist dapper als je wél aangeeft dat het niet goed met je gaat.
Wat kun je doen aan burnout?
- Accepteren
- Gas terugnemen
- Zorgen voor structuur om stress te voorkomen.
- Verander je dagelijkse patroon, anders blijf je in deze sleur zitten.
- Leer je grenzen kennen.
- Zeg vaker nee.
- En vooral: ontspan. Neem écht je momenten van even helemaal niks doen.
Heb je hier hulp bij nodig. Markx Coaching staat voor je klaar.
Hulp bij burnout en stress met Markx Coaching
Hulp bij burnout nodig? Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.
Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.
Neem nu contact op.