Hulp bij psychische problemen studenten | Markx Coaching

Grote behoefte aan hulp bij psychische problemen studenten. Uit onderzoek blijf dat veel universitaire en hbo-studenten gebukt gaan onder problemen als uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk.

 

Grote behoefte aan hulp bij psychische problemen studenten. Uit onderzoek blijf dat veel universitaire en hbo-studenten gebukt gaan onder problemen als uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk.

Een groot aantal universitaire en hbo-studenten heeft het afgelopen jaar last gehad van mentale problemen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Het onderzoek, de zogenoemde Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten, werd uitgevoerd onder ruim 28.000 studenten. Meer dan de helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate. Het is de eerste keer dat de mentale gezondheid van studenten voor heel Nederland in kaart is gebracht.

In het onderzoek komt naar voren dat een groot percentage van de studenten rondliep met problemen als:

  • uitputtingsklachten
  • eenzaamheid
  • prestatiedruk

Maar er zijn ook studenten die het nog moeilijker hadden: 26 procent laat weten soms gedacht te hebben liever dood te zijn.

De voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Lisanne de Roos is geschrokken van de resultaten. “Het is schrikbarend om te zien dat zoveel studenten moeite hebben om hun hoofd boven water te houden en dat een op de vier studenten zelfs heeft aangegeven af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te zijn. Na vandaag kan niemand meer zeggen dat mentale problemen slechts bij enkele studenten voorkomen.”

De onderzoekers laten weten dat de coronagolf niet de enige oorzaak is van de mentale problemen, maar wel zorgt voor een uitvergroting van deze klachten.

Mentale gezondheid studenten verbeteren

Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs) zegt in een eerste reactie dat de uitkomsten reden zijn “tot grote zorg. We gaan hier, met de grootste urgentie, samen met studenten, hogescholen, universiteiten, de ggz en de onderzoekers mee aan de slag. Met het Nationaal Programma Onderwijs zijn we gestart met investeringen om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren.”

De stress en druk bij studenten komt van meerdere kanten dan alleen het onderwijs. Ook de financiële situatie van studenten en de perspectieven voor studenten op de arbeids- en woningmarkt kunnen een rol spelen.

Hulp bij psychische problemen studenten: Markx Coaching

Hulp bij psychische problemen studenten | Simon Markx Coaching voor studenten Neem nu contact op, eerste consult gratis en vrijblijvenErvaar jij ook psychische problemen door corona? Of misschien door andere oorzaken? Ik wil je hier graag bij helpen door met je in gesprek te gaan. Mijn eerste consult is altijd gratis en vrijblijvend.

Door te kijken naar welke dingen jou triggeren bij jouw psychische problemen, kunnen wij kijken hoe wij dit kunnen oplossen. Hoe kunnen wij deze gewoonte doorbreken en zorgen dat jouw hersenen andere stofjes aanmaken die jou wel energie en een positieve mindset geven? Hier gaan wij samen naar kijken.

Eerste consult gratis en vrijblijvend. Neem nu contact met mij op.

 

 

Bron: NOS Psychische problemen studenten