Queer coach Simon Markx biedt uitkomst

queer coach Simon Markx

Uit de kast komen is bevrijding van een geheim. Queer coach Simon Markx biedt uitkomst.

1 op de 5 jongeren die uit de kast wil komen, worstelt met suïcidale gevoelens. Er bestaan zoveel vooroordelen over transgenders en LGBTQIA. Queer coach Simon Markx biedt uitkomst. 

Door Queer coaching wil ik mensen helpen die transgender zijn en die problemen hebben met uit de kast komen. Ik wil hen helpen om zichzelf te ondersteunen en ze kracht te geven in deze transitieperiode.

Ik ben zelf opgegroeid in een zeer gay vriendelijke omgeving. Mijn ouders hadden veel gay vrienden, dus vond ik twee mannen die van elkaar houden heel normaal. Tot mijn verbijstering worden homo’s anno 2020 dagelijks uitgescholden en bedreigd. Dat is iets wat mij naar het hart grijpt. 

Zet Queers terug in hun kracht

In de jaren 90 was ik zo trots op ons land, het eerste ter wereld dat het homohuwelijk toestond. En ik sta elk jaar tijdens gay pride met trots en blijdschap te vieren dat we dat hebben. Maar afgelopen jaren is de houding naar homo’s en queers vijandig en hatelijk en daarvoor schaam ik me diep. 

Een reden dat ik dit coachen doe, is omdat ik queers wil helpen hen terug in hun kracht te zetten en te helpen waar nodig. Activisten als Harvey Milk en de schrijver en activist James Baldwin zijn mijn grote inspiratiebronnen. 

Ondanks dat ik zelf hetero flexibel ben, zie ik het als mijn taak om deze gemeenschap te helpen en dat wil ik doen. Ik haal daar voor mezelf ook veel kracht uit. 

GROW met Simon Markx

Mijn rol als coach is voornamelijk cliënten in hun kracht zetten. Ik noem het dienend leiderschap. Door technieken die ik geleerd heb toe te passen, kan ik cliënten in hun kracht zetten en hen leider laten worden over hun eigen leven. Ik noem het persoonlijk leiderschap omdat je leider wordt van je eigen leven. 

Dit doe ik door middel van de GROW model methode van John Whitmore. Dit is een procesgerichte aanjager van het veranderingsproces, gericht op verbetering. Dit is een enorm krachtig instrument waarmee ik mijn cliënten weer leider maak van hun eigen emoties en gedachten en in hun kracht zet. 

Betrokken bij gay en transgender community

Door mijn opvoeding waarbij ik van jongs af omringd werd door anders geaarden, ben ik altijd veel betrokken geweest bij de gay en transgender community.  

Tijdens mijn schoolperiode en ook op mijn voetbalclub kwam ik op voor leeftijdsgenoten die gepest werden om hun geaardheid. Dit kon soms zelfs tot fysieke incidenten komen maar het was zo belangrijk voor mij dat ik mij geroepen voelde om voor hen op te komen. 

Queer inspiratie

De filosoof en historicus Yuval Harari die openlijk homoseksueel is, heeft me veel inspiratie gegeven om mij te helpen helpen. Tijdens mijn studententijd zag ik sommige medestudenten worstelen, ik begeleidde hen dan door mijn hart te openen en hen ruimte te geven om te laten zien dat ze mogen zijn wie ze zijn.

Ik vind het van de gekke dat wij in deze tijd nog steeds geloven in een boek dat 2000 jaar geleden geschreven is. Volgens mij is iedereen ergens pan/biseksueel, maar daar is door latente homofobie ook nu nog geen openheid over.

Ik vind het zo raar dat je als hetero niet uit de kast hoeft te komen maar als gay of transgender wel. Sterker nog: ik vind het heel natuurlijk en normaal dat wij aangetrokken zijn tot andere mensen, zoals pansexuelen, dat is veel natuurlijker dan enkel voor één sexe te vallen. Zo zijn er talrijke voorbeelden in het dierenrijk waar homofilie heel veel voorkomt en heel normaal is. 

In de Griekse en Romeinse tijd was homo zijn ook heel normaal, net als in de jaren 60 tijdens de seksuele revolutie. Toen was het heel normaal dat mensen van alle genders seks met elkaar hadden. 

Ook bizar: Sinds de jaren negentig is het zogenaamd politiek correct als twee meisjes elkaar kussen, zoals in het nummer I kissed a girl van Katy Perry maar als twee mannen in het openbaar zoenen, krijgen zij te maken met stigmatisering en soms zelfs geweld want daar rust om een of andere duistere reden opeens een taboe op.

Liefde naar anderen

Mensen zijn gewoon aangetrokken tot andere mensen. Waarom doen we zo moeilijk? Ik vind het normaal dat mensen aangetrokken zijn tot alle genders in plaats van alleen hetero, zowel vanuit biologisch, historisch als natuurlijk perspectief. Aangetrokken op wat voor niveau dan ook. En ik denk dat liefde naar anderen altijd het antwoord is. 

Queer coach

Queer? Het woord queer had vroeger een negatieve lading omdat men dat associeerde met mannen die travestie zijn of zich als vrouw kleden. 

Er is nu een grote community die zegt dat queer helemaal geen negatieve lading heeft en die willen zelfs dat het gebruikt wordt door alle anders geaarden, ook non binary mensen, die zich geen man of vrouw in het bijzonder voelen, of voor aseksuelen, maar liefst drie procent van Nederland, die gewoon helemaal geen seksuele behoeften hebben maar wel een relatie willen hebben.   

Er komen steeds meer mensen bij die gewoon geaccepteerd dienen en verdienen te worden. Doordat er geen awareness is, worden zoveel mensen om hoe ze zijn, gestigmatiseerd. En ze zijn allemaal gewoon mens. 

Eén van mijn meest favoriete quotes aller tijden is:“I know you can’t live on hope alone; but without hope, life is not worth living. So you, and you and you: you got to give them hope; you got to give them hope.” 

En dat is wat ik wil doen.

Markx Coaching | Eerste consult kosteloos en vrijblijvend

In september 2020 gaat Simon Markx de opleiding volgen voor deze specifieke vorm van coaching bij de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam. Dit is de eerste Queer coach opleiding wereldwijd die aan dit thema verbonden is. De opleiding is door NOBCO gecertificeerd en geaccrediteerd. 

De afgelopen jaren heb ik al ruime ervaring opgebouwd met het begeleiden van met name homoseksuele mannen.

Ondanks een toenemende tolerantie ten aanzien van homoseksualiteit en genderdysphorie gedurende de laatste decennia, zijn er nog steeds veel stressoren (veroorzaakt door) de stap naar een coming out of de uitdagingen daarna veroorzaken.

Vooroordelen, sociale discriminatie, ‘bullying’ op school of op sociale media, uitdagingen binnen de familie of sportschool zijn slechts enkele voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen. Ook kunnen culturele en religieuze aspecten een grote rol spelen.

Markxs Coaching. Neem nu contact op