Coach voor studenten in Amsterdam: Simon Markx

Coach voor studenten in Amsterdam Simon Markx Coaching

Coach voor studenten in Amsterdam: Simon Markx

Het coachen van studenten neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen het onderwijssysteem.

Door individuele ondersteuning aan de student te bieden, komt de student beter en sneller op het juiste spoor. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste opleiding, het juiste opleidingsniveau en het juiste studietempo. Dat is beter voor de student, voor de docent en voor de onderwijsinstelling. Het coachen van een student heeft veel voordelen. 

Wat doet een studenten coach?

Wat ik als coach voor studenten doe verschilt per vraagstuk. Een studenten coach kan namelijk op verschillende momenten worden ingezet. 

  • Wanneer iemand niet weet wat hij/zij wil gaan studeren, 
  • Wanneer iemand niet wil studeren maar moet van zijn/haar ouders,
  • Wanneer iemand al meerdere keren is gestopt met een studie,
  • Wanneer iemand problemen ervaart bij zijn/haar huidige studie,
  • Wanneer iemand niet weet of hij of zij nog verder wil studeren (master).

Je kunt dus een studie gerelateerde coaching van mij krijgen. Zodat ik in de loop van jouw studie naast jou sta bij de problemen die jij ervaart. Als het ware een soort personal coaching naast de coaching die jij vanuit school krijgt. Dit laatste is bij de ene opleiding meer dan bij de andere. 

Maar ook kan ik met jou meedenken over de vraag wat jij wellicht wil gaan studeren of wanneer jij niet wil studeren maar het moet van jouw ouders. Hele verschillende vraagstukken die ieder een andere aanpak eisen. . Niemand is daarbij hetzelfde, dus door te praten en opdrachten te doen komen wij samen tot een passende oplossing. 

Eerste gesprek

Ons eerste gesprek zal een oriënterend gesprek zijn. We gaan bepaalde dingen vaststellen en verhelderen. Op basis van dit gesprek bepalen we of we samen een studentencoach-traject gaan afleggen. Tijdens dit studentencoach-traject maak ik gebruik van technieken en werkvormen die erop gericht zijn jou bewust te maken van je eigen kracht en kwaliteiten. 

Dit kan zowel ingezet worden als jij niet weet wat je wil gaan studeren als tijdens je studie. Het is goed om inzicht te krijgen in jouw kracht en kwaliteiten zodat je deze extra kunt benutten of op basis hiervan een studie kunt gaan kiezen. 

Waar lopen studenten in deze tijd vooral tegen aan?

 Door de coronacrisis lopen studenten aan tegen motivatie- en concentratieproblemen. Vooral ook het gebrek aan interactie met zowel medestudenten als docenten valt veel mensen zwaar.

Honderden mbo’ers verwachten dan ook studievertraging op te lopen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1000 mbo-studenten door JOB, de belangenvereniging van mbo-studenten. Net zoals op het hbo en wo vindt maar zo’n 30 procent van het onderwijs op het mbo fysiek plaats. 

Studievertraging is niet het enige probleem waar studenten in deze tijd tegenaan lopen. Ook de kwaliteit van online-onderwijs bevalt niet iedereen. 

Over het onderwijs in deze coronaperiode zijn nog amper gegevens. Wel vergeleek de Vrije Universiteit Amsterdam resultaten en ervaringen van studenten tijdens de eerste golf met de jaren daarvoor. Opvallend is dat de motivatie en tevredenheid van studenten afnam, maar de prestaties beter werden. De rijkheid aan vormen die we nu aanbieden, zorgt er misschien wel voor dat we beter aansluiten bij verschillende leerstijlen. Het is wel zo dat die piek in prestaties nu weer afvlakt. Het is toch lastig vol te houden.

Uitdagingen

Buiten de coronacrisis om heeft de hedendaagse student te maken met verschillende uitdagingen. Met lastige vakken, financiële druk en de verslechterde ‘well-being’ van studenten, is het laatste wat ze kunnen gebruiken ingewikkelde communicatie. Toch is dit bij veel studenten wel het geval. Resultaten van de Nationale Studenten Enquête laten zien dat studenten op veel vlakken nog niet tevreden zijn als het gaat om student communicatie. 

Ook zegt bijna de helft van de studenten dat zij zich regelmatig eenzaam voelen, 12 procent zelfs voortdurend. Tegelijk schamen veel studenten zich om voor deze gevoelens uit te komen. 

Al met al verwachten studenten anno nu te veel van zichzelf. Ze stellen te hoge eisen aan zichzelf en lopen zichzelf daardoor totaal voorbij. Vroeger kreeg je meer vrijheid en ruimte. De studies tegenwoordig hebben veel deadlines waar je je aan moet houden. Er zijn projecten die tegelijk lopen met een tentamenweek en dan wil je daarnaast ook nog een sociaal leven hebben en een bijbaan hebben omdat je je studiekosten wilt dekken.

Deze generatie heeft het soms echt lastig.

Vooral in coronatijd hebben zij het gevoel dat leraren vrijwel geen tijd voor hun hebben en dat ze verzuipen in al hun schoolwerk. Er is weinig begeleiding en oog voor hen. Dit kan veel stress opleveren waardoor het fijn is dat je met een coach kunt praten die de volledige aandacht heeft voor jou en jouw struggles. 

In mijn praktijk heb ik al vele studenten mogen begeleiden door hun studietijd. Hierbij komen zij een keer in de x aantal weken naar mijn praktijk toe om al hun struggles op tafel te leggen en samen met mij te kijken naar een passende en persoonlijke oplossing. 

Alles weer op een rijtje

Op die manier kan er een last van je schouders vallen omdat je alles weer op een rijtje hebt in je hoofd. Zo heb je beter overzicht en dus ook minder stress. 

Studenten lijden in deze tijd vaak aan prestatiedruk en dit wil ik met mijn kennis en ervaring graag verminderen. Als we de meest recente cijfers mogen geloven, heeft een zorgwekkend deel van de Nederlandse studenten een angststoornis, burn-out, depressie of een combinatie van deze problematiek. Voor veel studenten is de druk om te presteren te groot.

Angststoornissen komen in ons lang relatief veel voor. Ongeveer éen op de vijf Nederlanders krijg in zijn leven te maken met een angst-of paniekstoornis. Tegelijkertijd rust er een groot taboe op het onderwerp, want meer dan de helft van die mensen praat er niet over. 

Ik wil dit bespreekbaar maken. Je hoeft je er niet voor te schamen. Je bent niet alleen. Wij komen er samen uit. 

Wil jij samen met mij kijken wat ik voor jou kan betekenen? Of je nou stress hebt om je studieresultaten, om jouw inkomsten naast je studie of om andere zaken. Voor ieder probleem kunnen wij samen tot een oplossing komen. Mijn coaching trajecten zijn altijd volledig gericht op jouw pad en jouw persoonlijke proces. 

Coach studenten in Amsterdam | Kosteloos en vrijblijvend

Coach studenten Amsterdam Simon MarkxDoor middel van de GROW-methode en vraagstelling houd ik jou een spiegel voor en ga ik met je aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook. 

Neem nu contact op.

 

Ook interessant om te lezen:

Eenzaamheid onder jongvolwassenen

Coaching bij stress en burnout