Coaching bij stress en burn-out

coaching bij stress Markx Coaching

Bij een recent onderzoek van de Columbia University in New York is gekeken naar wat stress doet met je gezondheid. 

Stress is een steeds aanhoudend gezondheidsrisico dat invloed heeft op het fysieke gestel en het emotionele vlak. Er zijn een aantal fases in het leven wanneer stress kan optreden: op school, in de studententijd, op het werk of in vriendschappen en relaties.  Het is goed om te weten dat je niet de enige bent hierin.

Stress wordt veroorzaakt door externe gebeurtenissen, zoals een deadline op het werk, een sollicitatie-interview, examens voor school en studie of persoonlijke conflicten in vriendschappen of relaties. 

Stress is een signaal van het menselijk lichaam om ons te wijzen op bedreigingen of externe gevaren. Een aspect van stress is dat een bedreiging of stressfactor ons fysieke vecht- of vlucht systeem aanzet. Dit komt voort uit de evolutie en leidt tot verkrampte spieren, verhoogde hartslag en versnelde ademhaling. Hierdoor worden we meer gefocust en ontstaat er een verscherpte waarneming. 

Positieve en negatieve stress

Stress kan positief of negatief zijn:

Positieve stress kan heel motiverend zijn. Denk aan de spanning voor een sportwedstrijd, een deadline bij je studie of op je werk en kan dan stimulerend werken op ons geheugen en op onze effectiviteit. Negatieve stress leidt tot prikkelbaarheid, onprettige fysieke symptomen, problemen met slapen en het gevoel overweldigd te zijn.

Vroeg herkennen stress en burn-out

Herkennen hoe je reageert op stress en een beginnende burn-out is belangrijk om er op tijd bij te kunnen zijn. Met de juiste coaching bij stress kan je leren om in de toekomst stress sneller te onderkennen en jezelf er tegen te wapenen.

Manieren om met stress om te gaan:

Er zijn tijden dat je helemaal overweldigd bent of totaal gestrest. Hier zijn enkele technieken hoe je jezelf hiertegen kan wapenen:

Diep ademen

Neem een diepe ademhaling! Diep ademen zorgt ervoor dat lichaam en geest kalmeren. Let goed op je middenrif, probeer diep in en uit te ademen terwijl je daarop gefocust bent. Doe dit met je ogen dicht, tel je ademhaling en houd je adem in gedurende drie seconden en adem vijf seconden uit. Herhaal dit tot je weer kalm en energiek bent.

Stretchen

Een manier om goed te relaxen is stretchen. Door te stretchen help je spieren te relaxen en het is een stap voorwaarts naar helderheid in je hoofd. Je kan veel verschillende stretch-oefeningen doen zoals bijvoorbeeld een nek-stretch.

Neem je linker hand en doe die boven je hoofd totdat je vingers de top van je oren raken. Zachtjes trek je je hoofd naar je linker schouder. Dan voel je een subtiele stretch aan de rechter kant van je nek. Houd dit enkele seconden vast en voel dat je spieren zich strekken. Hierna doe je de andere kant.

Pas wel op, mocht je enige pijn ervaren dan moet je er mee stoppen. Als stretchen op de juiste manier gedaan wordt op de goede plekken, kan dit een effectieve manier zijn om de druk in je spieren te verminderen.

Hazenslaapje

Probeer een hazenslaapje. Het is belangrijk om goed te slapen, zo’n 7 tot 9 uur per dag. In de middag een hazenslaapje van 20-30 minuten is een goede manier om je batterij op te laden voor de rest van de dag.

Gezonde voeding

Zorg voor juiste voeding. Geef je lichaam gezonde voeding. Dit helpt om je energie en geest scherp te houden. Fruit en noten zijn hiervoor de ideale snacks. 

Beweeg genoeg

Probeer genoeg te bewegen. Fysieke activiteit zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je endorfines stromen. Hierdoor krijg je energie in je lichaam en geest. Een stevige wandeling of een stukje fietsen is een simpele manier om je lichaam in beweging te krijgen en je gedachten te kalmeren. 

Zoek hulp

Een laatste punt: zoek naar mensen die je kunnen helpen. Dit kan een vriend of een familielid zijn of een professionele coach.

Markx Coaching. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend. Coaching bij stress ook online mogelijk

Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag zodat ze beter leren omgaan met stress en burnout. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.  

Neem nu contact op voor coaching bij stress

 

 

Bron: Columbia Universtity