Mentaal: Wat is er met jongeren aan de hand?

millennial life coach Simon Markx Wat is er met jongeren aan de hand?

Volgens tijdschrift Mentaal hebben steeds meer jongeren en jongvolwassen last van hun mentale gezondheid. Angst, depressie, burn-out en overmatige stress zijn de meest gehoorde klachten. Wat is er aan de hand met deze generatie? Millennial life coach Simon Markx aan het woord.

Millennial life coach Simon Markx is ervan overtuigd dat mentale klachten bij jongeren en jongvolwassenen niet alleen iets van deze generatie is. “Maar ik ontken niet dat ik ontzettend veel millennials zie die het dagelijks moeilijke hebben.”

“Jongeren kunnen zich altijd en overal online met iemand vergelijken,’ vertelt Markx. Hij denkt dat sociale media een grote impact hebben op de manier hoe millennials zich voelen. “Het gras is namelijk altijd groener bij iemand anders. Altijd. Zelfs wanneer mensen zich depressief voelen, delen zij alsnog een vrolijke foto om te laten zien hoe ‘goed’ het gaat. Sociale media weerspiegelen niet de werkelijkheid.”

Een ander heikel punt van sociale media is volgens Markx het cyberpesten. “Ik hoor vaak de termen ‘fatshaming’ en ‘slutshaming’ voorbijkomen. Mensen worden afgemaakt online. Dat is heel heftig en hard.”

Markx denkt dat sociale media niet de enige boosdoener zijn waardoor jongeren mentale problemen kunnen krijgen. “Vroeger was het leven een stuk simpeler,’ legt hij uit. De millennial coach denkt dat dit onder andere komt omdat er toen minder onzekerheden en twijfels over opleidingen en banen waren. “Je wist van jongs af aan wat je wilde studeren en werkte zo’n veertig jaar voor dezelfde werkgever.”

Millennial life coaching bij prestatiedruk

Tegenwoordig is dit niet meer zo. Markx doelt op de ‘vele keuzes’ die je vandaag de dag moet maken. “Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit honderden studies. Dat is ingewikkeld.”

Dan is er nog de prestatiedruk, de druk om altijd topprestaties neer te zetten. 

Markx ziet veel jongeren struggelen in corona tijd. “Vooral voor diegene die zich al eenzaam voelde, is deze tijd extra moeilijk. Het is lastig voor hen om de moed erin te houden, want de situatie wordt voorlopig niet beter.”

Wel ziet hij sinds het uitbreken van de pandemie iets opvallends: veel introverte mensen die bij hem komen, voelen zich juist beter. “ ze kunnen zich lekker achter hun laptop verschuilen en en hoeven niet veel in contact te zijn met mensen. Waar de meesten mensen behoefte hebben aan contact, zijn introverte mensen in corona tijd eigenlijk best tevreden.”

Millennial life coach Simon Markx

Millennial life coach Simon MarkxDoor middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.

Neem nu contact op. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.

+31 (0)6 244 47849

simon@markxcoaching.nl

 

Bron: Mentaal

 

Ook interessant om te lezen over Millennial life coaching