Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat jongeren vaak zijn minder vaak gelukkig zijn. Begeleiding door jongerencoach Markx biedt biedt uitkomst
De afgelopen jaren nam het levensgeluk onder alle Nederlandse volwassenen wat af, mede als gevolg van de coronacrisis. Maar onder 18- tot 25-jarigen daalde de levensvreugde het hardst. Binnen deze leeftijdsgroep is bovendien al langer sprake van een daling.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veruit de meeste jongvolwassenen (81 procent) voelen zich naar eigen zeggen nog altijd gelukkig, maar in 1997 gold dat nog voor 91 procent. Destijds was dit zelfs de gelukkigste leeftijdsgroep. De CBS-cijfers maken deel uit van een langlopend onderzoek. Daarbij worden bijna 1.900 Nederlanders elk kwartaal gevraagd om aan te geven hoe gelukkig en tevreden ze zijn.
‘Tijdens de lockdowns zagen we het geluk en de tevredenheid van Nederlanders dalen, daarna klom het weer.’ Een zorgwekkende ontwikkeling volgens het CBS. Normaal zie je wel wat fluctuaties in het ervaren geluk, maar deze daling onder jongeren zet nu al een paar jaar door. De afgelopen jaren ging het snel.
Mentale gezondheid jongeren hard getroffen
Dat de coronacrisis de mentale gezondheid van jongeren harder trof is al vaker gesignaleerd. Juist omdat jongvolwassenen in een identiteitsvormende fase zitten waarin sociale contacten van groot belang zijn, hadden zij bovengemiddeld veel last van maatregelen zoals de avondklok en online colleges, luidt de meest gehoorde verklaring. Maar ook voor die tijd was in deze groep al een dalende lijn te zien.
Hoe dat komt is gissen: het CBS vraagt deelnemers aan de enquête niet waarom ze zich al dan niet gelukkig voelen. Drie jaar geleden, in een rapport uit 2019, werd al vastgesteld dat jongeren minder vaak gelukkig waren. Dat zou mogelijk komen door toegenomen werk- en prestatiedruk onder jongeren, opperde het CBS destijds.
Ook de basisbeurs is een veelgehoorde verklaring. In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft en moesten studerende jongeren gaan lenen om hun studie te bekostigen. In dezelfde periode werd de druk om snel af te studeren opgevoerd. Dit kabinet wil die prestatiedruk aanpakken onder andere door de basisbeurs vanaf 2023 weer in te voeren.
Kom je er zelf niet meer uit?
Een jongerencoach biedt uitkomst. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken hoe wij veranderingen kunnen doorvoeren in jouw leven. Dit kunnen kleine en grote veranderingen/stappen zijn waardoor jij gaat doen wat je écht leuk vindt en je geluk gaat vinden. Dit is uiteraard een proces dat ik graag met je aanga.
Begeleiding door jongerencoach leidt tot meer zelfverzekerdheid
Bewustwording, balans en zelfverzekerdheid. Dat zijn de belangrijkste resultaten van coaching bij Markx Coaching. Ik help jou sterker in je schoenen te staan en bied je handvatten bij het (her)ontdekken van je eigen ‘ik’.
- Waar krijg jij energie van?
- Wat zijn jouw doelen in het leven?
- En hoe zou jij jezelf het beste willen zien
Iedereen heeft punten waar hij/zij aan kan werken, alleen weet je misschien niet direct wat. Daar wil ik jou graag bij helpen door gesprekken te voeren en jouw opdrachten mee te geven.
Jongerencoach Simon Markx
Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.
Neem nu contact op. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.
+31 (0)6 244 47849
Ook interessant om te lezen
- Welke problemen ervaart de millennial?
- Millennial coach Simon Markx
- Hulp bij eenzaamheid studenten
- Burnout bij studenten
- Eenzaamheid onder jongvolwassenen
Bron: CBS