Het gaat niet goed met studenten. Er zijn grote zorgen zijn er om wegblijvende studenten na corona. De drempel om weer fysiek de les bij te wonen op het mbo, hbo of universiteit blijkt hoog.
Studenten vinden het moeilijk om naar school te gaan, ze zijn minder geïnteresseerd, minder enthousiast en als ze komen reageren sommigen lauw. Het maandenlang verplicht thuis zitten, heeft een grote impact gehad op hun psychische gezondheid. Ze zijn de verbinding met hun studie en met elkaar verloren doordat ze lang veel alleen hebben moeten doen. Hoe langer ze wegblijven, hoe lastiger het wordt om zich te herpakken.
Voor studenten die wél fysiek onderwijs volgen, is deze fase overigens ook lastig, laten docenten weten. Wie wel aanwezig is, raakt immers gedemotiveerd door een lege klas.
Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten
Dat het niet goed gaat met studenten bleek eind vorig jaar ook al uit de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten in het hoger onderwijs van het RIVM, het Trimbos-instituut en GGD Ghor, waar ruim 28.000 studenten aan meededen. Bijna alle studenten (97 procent) ervaren stress bleek toen met als belangrijkste bron de studie zelf. Ook zeiden veel studenten last te hebben van de coronacrisis en prestatiedruk. Meer dan de helft zei psychische klachten te hebben.
Studenten coach
Een studenten coach kan helpen studenten hun gedachten te ordenen en hun motivatie terug te vinden. Als coach help ik de student om op zichzelf te reflecteren en bewust te worden van zijn/haar gedrag, denkbeelden en emoties. Mijn coaching is resultaatgericht. We werken samen toe naar een doel, bijvoorbeeld het ontwikkelen van bepaalde studievaardigheden. Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Als jij aan de slag gaat met de handvatten die ik jou geef, dan pas zul je stappen maken.
Het coachen van studenten neemt een steeds belangrijkere rol in binnen het onderwijssysteem. Een goede zaak. Door meer individuele ondersteuning van de student wordt deze beter en sneller op het juiste spoor – en daarmee bedoel ik de juiste opleiding, het juiste opleidingsniveau en het juiste studietempo – gezet. Dat is beter voor de student, de docent en de onderwijsinstelling.
Waarom studenten begeleiden?
Individuele begeleiding heeft als resultaat: minder uitval, beter leerrendement en een snellere afronding van de opleiding. Met andere woorden: het coachen van studenten heeft direct invloed op de prestaties van de school en de onderwijsexploitatie. Het coachen van studenten heeft dus ook een docentenbelang.
Contact met studenten coach Simon Markx
Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.
Neem nu contact op. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.
+31 (0)6 244 47849
Ook interessant om te lezen
- Welke problemen ervaart de millennial?
- Millennial coach Simon Markx
- Hulp bij eenzaamheid studenten
- Burnout bij studenten
- Eenzaamheid onder jongvolwassenen