Simon Markx bij NPO1: dating advies voor als taal niet je sterkste punt is

dating advies van dating coach Simon Markx

Fris! NPO Radio 1: Datingcoach Simon Markx legt uit hoe je succesvol kunt zijn op liefdesgebied, ook als je slecht bent in taal.

Slecht nieuws voor singles voor wie grammatica niet het sterkste punt is:

Deze week bleek uit onderzoek van de Universiteit Tilburg dat taalfouten je wat minder aantrekkelijk maken. Een dt-fout op je datingprofiel kan dus zomaar fataal zijn. Simon Markx geeft dating advies voor mensen bij wie spelling en grammatica niet hun sterkste punten zijn.

Luister hier de uitzending terug

Simon Markx is datingcoach. Herkenbaar? Op welke taalfouten zou jij afknappen?

“Ik persoonlijk ben een taalnazi, zeggen ze dan. Vaak zien mensen typefouten echt als slordig en als het grammaticaal is, dan is het eerder dat mensen denken dat het meer ligt aan het niveau van je intelligentie, om maar zo te zeggen.”

En hoe zit dat bij jou?

“Ik kan niet ontkennen dat ik het ook best een afknapper vind als iemand in de profieltekst al spelfouten heeft. Dat betekent dat iemand niet de moeite genomen heeft om daar wat tijd en energie in te steken, dan is het voor mij wel een afknapper, zeker.”

Eigenlijk ook wel zonde, want die taalvaardigheid zegt niet altijd iets over persoonlijkheid toch. Waarom schuiven we op die manier toch zoveel mensen opzij?

“Het is wel grappig dat je dit zegt want het is best ironisch. Vroeger dachten ze dat ik zelf notabene dyslexie had, en nu beoordeel ik daar anderen op, dus dat klopt wat je zegt: het slaat eigenlijk nergens op.”

Want jij maakte heel veel foutjes vroeger?

“Toen ik op de basisschool zat, dachten ze dus dat ik dyslectisch was en had ik inderdaad moeite met spelling, d’s en t’s. En ik hoor mezelf net zeggen dat ik daar mensen op beoordeel als ik een profieltekst lees dus eigenlijk best wel hypocriet als je erover nadenkt.”

Dus het is misschien jouw eigen pijn dat je vroeger zo veroordeeld werd over een klein spelfoutje dat jij nu onbewust zo oordeelt?

“Deze analyse gaat niet helemaal mee, als ik er nu over nadenk: als ik een profieltekst maak, dan zou ik eigenlijk ook iedereen aanraden: laat twee mensen even meekijken, het liefst mensen die een beetje goed zijn met schrijven. Het kan ook een neefje/nichtje zijn die journalistiek studeert.

Nogmaals: bij een profieltekst vind ik een spelfout echt wel een cruciaal ding omdat je gewoon dan niet de moeite hebt genomen.’

Maar hoe voorkom je dan dat je door de mand valt met je slechte spelling als je eenmaal een match hebt en gaat chatten?

“Dat is inderdaad een goede vraag. Dus in eerste instantie zou ik aanraden om twee mensen mee te laten kijken en dus spellingscontrole te doen. Als je eenmaal aan het chatten bent, is het natuurlijk heel moeilijk om een façade op te houden als je echt heel slecht bent in spelling. 

In zijn algemeenheid heb ik daar een tip voor, namelijk: zo snel mogelijk op date gaan als je op een datingapp bent omdat je anders eigenlijk in hele lange gesprekken belandt. 

Ik heb mensen begeleid die de mensen helemaal nooit zien, die zijn een jaar lang eigenlijk alleen maar aan het chatten, dat is natuurlijk een extreem voorbeeld. Ik zou eigenlijk willen aanraden om na tien of vijftien berichten in ieder geval te proberen je intentie kenbaar te maken, dat je vraagt: zullen we een keer een kop thee of een glas wijn doen?”

En check jij wel eens een profiel van iemand die bij jou komt voor dating advies?

“Jazeker, ik check de teksten, de foto’s, dat doe ik zeker ja.”

En waar let jij op bij een datingprofiel?

“Het is natuurlijk belangrijk dat iemand authentiek is en eerlijk. Dat je bij jezelf blijft. Het is alleen vaak wel belangrijk om het gewoon wat mooier te maken en als iemand slechte foto’s heeft dan wordt het heel lastig. 

Dat doe ik ook bij de mensen die ik zie, dan raad ik aan: een kennis van mij is fotograaf, maak nou een paar professionele foto’s, die kun je ook gebruiken voor je Linkedin of voor andere dingen. Want de foto’s, dat moet ik ook gewoon eerlijk bekennen, zijn het allerbelangrijkste. 

En dan vraag ik mijn cliënten een tekst te schrijven. Ik probeer ze altijd zelf aan het werk te zetten en dan kijk ik daarna naar de tekst en geef ik mijn mening daarover.”

Dus zorg gewoon voor een goede foto waar je goed zichtbaar op staat, een tekst zonder spelfouten en dan daarna misschien eerlijk toegeven dat taal niet je sterkste punt is?

‘Dat sluit heel goed aan op wat ik eerder zei over dat authentiek en eerlijk zijn. Iemand komt er uiteindelijk sowieso achter dat je niet goed in spelling bent dus hoe eerder je dat zelf communiceert hoe beter. Want uiteindelijk val je toch door de mand. Ik zou het alleen niet al in een chat fase communiceren want als je nog niet op date bent geweest, ken je iemand eigenlijk nog niet.

Maar als je eenmaal op date bent, zou ik het zeker zo snel mogelijk communiceren omdat die persoon er uiteindelijk toch achter komt en dan kun je beter eerlijker en authentiek zijn dan dat jij jezelf anders voordoet dan dat je bent.”

Of bellen natuurlijk, dat kan ook.

“Ja, daar ben ik ook een groot voorstander van, dat wordt ook te weinig gedaan: gewoon lekker bellen en afspreken.”

Zelf dating advies nodig?

Dating advies bij Simon Markx coachingDoor middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.

Neem nu contact op voor dating advies. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.

 

 

Ook interessant om te lezen over dating advies

 

Bron: Hoe een dt-fout op je datingprofiel je zomaar fataal kan worden Fris! NPO1