Onderzoek UVA: Simon Markx onthult de impact van datingapps op moderne romantiek

Ontdek hoe datingapps de zoektocht naar liefde veranderen. Simon Markx deelt essentiële inzichten en tips voor succesvol online daten. Onderzoek universiteitvan Amsterdam

In het digitale tijdperk transformeren datingapps hoe we liefde zoeken en relaties vormen. Simon Markx van Markx Coaching, met een decennium aan ervaring als datingcoach, belicht de rol van deze apps in de moderne romantiek. Recent betrokken bij een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, biedt Markx een blik op de kansen en uitdagingen van online daten.

Bent u ergens in gespecialiseerd?

Ik hou ervan om mensen te helpen met daten. Ik leer ze hoe ze datingapps kunnen gebruiken, beter kunnen praten met anderen, en zelfverzekerder kunnen zijn. Het is leuk om te zien hoe daten verandert door technologie en ik help mensen graag om hierin hun weg te vinden.

Zijn het voornamelijk stellen of alleenstaande die om uw advies vragen?

Over het algemeen begeleid ik mensen die alleen zijn. Ze willen graag iemand vinden om mee te daten en weten soms niet hoe. Soms help ik ook mensen die al samen zijn, maar vooral als ze net beginnen met daten. Ik vind het fijn om mensen te helpen om beter over zichzelf te vertellen en echte connecties te maken.

Hoelang bent u al gekend in dit vakgebied?

Ik werk al meer dan tien jaar als datingcoach. Daarbij heb ik veel geleerd over liefde en relaties. Elk verhaal van een cliënt leert me iets nieuws. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ik blijf altijd nieuwe dingen leren en probeer mijn cliënten zo goed mogelijk te helpen.

Problemen en advies bij het gebruik van datingapps

Wat zijn de meest voorkomende problemen waarvoor mensen komen?

Mensen komen vaak naar mij toe omdat ze het moeilijk vinden om de juiste persoon te vinden. Ze zijn soms onzeker over wat ze moeten zeggen of doen als ze iemand leuk vinden. Anderen weten niet goed hoe ze een goed profiel op een datingapp moeten maken. Ze vragen zich af hoe ze echt kunnen laten zien wie ze zijn. Veel mannen zijn bang op vrouwen af te stappen in real life en worstelen met ‘aprouch anxiety’ Vrouwen daarentegen swipen te kritisch op de dating aps volgens onderzoek

Raadt u datingapps aan? Waarom wel/niet?

Ja, ik raad datingapps aan, met namen Bumbe, Hinge en Feeld en Grindr. Ze zijn een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten, vooral als je het druk hebt of niet veel uitgaat. Maar het is belangrijk om te onthouden dat een app niet alles is. Het gaat erom hoe je met anderen praat en jezelf laat zien. Dus ja, gebruik ze, maar vergeet niet om ook echt te zijn en je tijd te nemen om iemand te leren kennen.

Ziet u datingapps als bevorderend of belemmerend voor romantische relaties?

Datingapps kunnen helpen, maar maken het ook moeilijk. Ze zijn goed omdat je veel mensen kunt ontmoeten die je anders misschien nooit zou zien. Maar het kan ook lastig zijn omdat je soms te veel keuzes hebt. Dit kan het moeilijk maken om echt te focussen op één persoon. Mijn advies is om de apps te gebruiken om mensen te ontmoeten, maar probeer dan echt tijd te besteden aan elkaar, buiten de app. Echte connecties gebeuren als je samen tijd doorbrengt, niet alleen op je telefoon.

Sociale Media en Datingapps

Bevorderen sociale media/datingapps ongezonde normen in relaties?

Tot een zekere orde, ja. Op sociale media en dating-apps zien we vaak alleen de perfecte kanten van anderen. Dit kan mensen onzeker maken omdat ze denken dat hun eigen leven niet zo goed is. Het is belangrijk om te onthouden dat wat je online ziet niet altijd echt is en is het echt iedereen heeft ups en downs heeft.

Hebben dating-apps giftige dating gewoonten bevorderd?

Ja, dat kan. Soms maken dating-apps het makkelijk om niet zo aardig te zijn. Mensen kunnen bijvoorbeeld snel iemand afwijzen of niet beleefd zijn omdat het allemaal via een scherm gaat. Ik probeer mensen te leren dat ze online net zo aardig en respectvol moeten zijn als in het echt.

Ziet u datingapps als isolerend of als kansen voor eenzame mensen?

Het hangt af van hoe je ze gebruikt. Voor eenzame mensen kunnen ze een kans zijn om anderen te ontmoeten. Maar als je alleen maar naar je telefoon staart en niet uitgaat, kan het juist isolerend werken. Ik zeg altijd: gebruik de apps om iemand te vinden, maar ga dan echt iets samen doen.

Zijn datingsapps verslavend en heeft het effect op gebruikers hun zelfbeeld?

Dating-apps kunnen verslavend zijn. Je kunt steeds maar blijven swipen en hopen op een match. Dit kan soms slecht zijn voor hoe je over jezelf denkt, vooral als je niet veel matches krijgt. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw waarde niet afhangt van hoeveel likes of matches je krijgt. Echt zelfvertrouwen komt van binnen, niet van een app.

Succes en Falen van Datingapps

Ziet u vaker succes of falen met datingapps?

Het is een mix. Sommige mensen hebben echt succes en vinden een leuke partner via een app. Anderen hebben het moeilijker. Het hangt veel af van hoe je de app gebruikt en wat je verwachtingen zijn. Als je open en eerlijk bent en echt de tijd neemt om iemand te leren kennen, dan kun je succes hebben.

Wie worstelt meer met dating-apps, mannen of vrouwen?

Vrouwen swipen over algemeen te kritisch. Mannen swipen te snel op gebied van het uitlijk. . Mannen en vrouwen hebben soms andere uitdagingen op dating-apps. Mannen krijgen bijvoorbeeld vaak minder reacties, terwijl vrouwen soms te veel berichten krijgen, maar niet altijd van de juiste soort. Beide groepen hebben hun eigen struggles, maar het is voor iedereen mogelijk om succes te vinden als ze geduldig zijn en blijven proberen.

Welk profiel verkiest online daten boven persoonlijke interacties?

Mensen die online daten verkiezen boven persoonlijk ontmoeten zijn vaak drukker of meer introvert. Ze vinden het misschien makkelijker om via een scherm te communiceren, omdat ze dan meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen. Ook mensen die nieuw zijn in een stad of een beperkt sociaal netwerk hebben, kunnen online daten fijner vinden. Het geeft hen een manier om mensen te ontmoeten buiten hun normale kringen.

Visuele Dominantie in Datingapps

Is het feit dat dating-apps sterk gericht zijn op uiterlijk problematisch en heeft het invloed op onzekerheid?

Ja, dat is wel een probleem. Omdat dating-apps veel draaien om foto’s, gaan mensen soms te veel letten op hoe ze eruitzien. Dit kan ervoor zorgen dat ze onzeker worden over hun eigen uiterlijk. Ze denken misschien dat ze niet goed genoeg zijn als ze niet veel matches krijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat aantrekking over meer gaat dan alleen hoe iemand eruitziet. Persoonlijkheid, humor, en hoe je bent als persoon zijn net zo belangrijk. Ik probeer mensen te leren dat ze zichzelf moeten zijn en dat de juiste persoon hen zal waarderen om wie ze zijn, niet alleen om hoe ze eruitzien.

Heeft u peer pressure gezien om dating-apps te gebruiken?

Ja, af en toe kom ik dat tegen. Vooral jongere mensen voelen soms druk van vrienden om dating-apps te gebruiken, zelfs als ze er niet klaar voor zijn of er geen interesse in hebben. Ze denken misschien dat iedereen het doet en dat ze het ook moeten doen om erbij te horen. Ik zeg altijd dat het belangrijk is om je eigen keuzes te maken. Als dating-apps niks voor jou zijn, is dat helemaal oké.

Zijn er mentale gezondheidsrisico’s verbonden aan informele ontmoetingen via dating-apps?

Er kunnen mentale gezondheidsrisico’s zijn, ja. Soms kunnen informele ontmoetingen via apps leiden tot gevoelens van eenzaamheid of lage eigenwaarde, vooral als ze niet uitlopen op iets serieus. Het is makkelijk om je slecht te voelen als dingen niet gaan zoals gehoopt. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat jouw waarde niet afhangt van hoeveel matches of dates je hebt. Wees aardig voor jezelf en onthoud dat het vinden van een echte connectie tijd kost.

Datingapps en verband met eenzaamheid

Ziet u een verband tussen gebruik van dating-apps en toegenomen eenzaamheid?

Inderdaad, dat merk ik af en toe op. Het lijkt tegenstrijdig, maar zelfs met al die mogelijkheden om mensen te ontmoeten, kunnen sommige gebruikers van dating-apps zich eenzamer voelen. Dit komt omdat online interacties soms oppervlakkig zijn. Je kunt veel gesprekken of matches hebben, maar dat betekent niet altijd dat je een echte verbinding voelt. Het is belangrijk om te onthouden dat echte relaties tijd nodig hebben om te groeien. Dus, ook al gebruik je een app, probeer tijd door te brengen met mensen in het echt. Dat helpt om echt iemand te leren kennen en je minder eenzaam te voelen.

Persoonlijke dating coaching met Markx Coaching

In het digitale tijdperk transformeren datingapps hoe we liefde zoeken en relaties vormen. Simon Markx van Markx Coaching, met een decennium aan ervaring als datingcoach, belicht de rol van deze apps in de moderne romantiek. Recent betrokken bij een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, biedt Markx een blik op de kansen en uitdagingen van online daten.Ben je op zoek naar persoonlijke begeleiding op je datingpad? Simon Markx staat klaar om zowel mannen als vrouwen te ondersteunen in deze spannende tijd van nieuwe liefdeskansen.

Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik mijn cliënten een spiegel voor en ga ik met ze aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook.

Neem nu contact op. Eerste consult kosteloos en vrijblijvend.

+31 (0)6 244 47849

simon@markxcoaching.nl

 

Meer luisteren en lezen

 

Verrijk je kennis over daten met de onmisbare tips van Simon Markx en zet de eerste stap naar succes in de liefde.