Simon Markx over ethisch daten in tijdschrift Flirtatious

Ethische flirt tips van Simon Markx in Flirtatious Magazine | Markx Coaching: Eerste consult gratis en vrijblijvend

Interview met date coach Simon Markx over de ethiek van flirten in het UVA/VU ethiek tijdschrift Flirtatious.

Dating coach Simon Markx

Wat kun je verwachten als je een dating coach interviewt? De term alleen  al roept een paar vreemde associaties op. We hebben allemaal wel eens video’s gezien van schijtlollige pick-up artiesten die proberen ‘alfa’ te zijn, terwijl ze eigenlijk gewoon een sukkel zijn. Daarom waren we meer dan verrast toen de persoon die wij interviewden, helemaal niet zo was. 

Geen arrogant alfamannetje, maar gewoon een vriendelijke dude die je op straat tegenkomt: Maak kennis met Simon Markx, een psychologisch en communicatief geschoolde coach, die werkt in een ziekenhuis voor jongeren met een handicap, en tegelijkertijd zijn eigen coachingsbedrijf Marxk coaching runt waarin hij, onder andere mensen helpt liefde te vinden. Maar niet op de “magische”, sprookjesachtige manier. Om liefde te vinden, moet je er echt werk van maken.

Onze belangrijkste reden voor het interview was tweeledig: ingaan op de ethiek van het flirten zoals hij dat doceert en ten tweede ons verdiepen in de slechte reputatie van de leerbaarheid die flirten heeft. Wat het tweede punt betreft, neemt Simon meteen afstand. Hij geeft een duidelijk verschil aan tussen hemzelf, als datingcoach die mensen helpt de moed te vinden om iemand mee uit te vragen, en de zogenaamde ‘pick-up-coach’, die er is om ‘jongens te helpen veel vreemde te vangen’.

Ethiek van het flirten

Onze hoofdvraag betreft natuurlijk de ethiek van het flirten. Retoriek kan voor goede en slechte doeleinden worden gebruikt, en dat geldt ook voor flirten: “Alles is geoorloofd in liefde en oorlog.” 

Simon beschrijft zichzelf als een nobele goeddoener, die alleen mensen die echt hulp nodig hebben door ze tips en trucs te geven, die dat nooit hebben kunnen leren toen ze jonger waren. Hij zegt er expliciet nij dat hij geen mensen helpt die bij hem komen om een ‘player’ te worden. Simon zelf gebruikt zijn eigen moraal als leidraad bij zijn oordeel over wie hij moet helpen.

Maar als we wat dieper graven, komt er een vraag naar boven. Hij brengt benaderingsangst ter sprake: een angst om daadwerkelijk op iemand af te stappen die je interesseert. Deze mensen leren hoe ze dit moeten doen houdt in dat ze veel moeten oefenen. Je kunt je afvragen of het ethisch verantwoord is om mensen op die manier te gebruiken om te oefenen. 

Moet je niet ‘gewoon’ mensen ontmoeten waarvan je weet dat ze je zullen interesseren? Maar ja, hoe zou je dat op het eerste gezicht weten, dat kun je pas weten nadat je de persoon daadwerkelijk hebt leren kennen. Wat denk jij?

Dating cursus met flirt tips

Wij leven in een kenniseconomie. De eerste 20 jaar van ons leven zijn gereserveerd voor leren, maar daar houdt het niet op. Veel jonge mensen stellen hun levensmotto in als: “Een levenslange reis van leren”. Er worden cursussen aangeboden voor alles, programmering, planning en leiderschap. 

Hoe zit het met flirten? Je hoort er niet zo veel over, maar in deze tijd met weinig tot geen contact met andere mensen omdat we aan onze apparaten vastgelijmd zitten aan hun virtuele voorstellingen, zou je verwachten dat het nuttiger is dan ooit. Dus waarom zijn deze cursussen zo verborgen en vaker wel dan niet onderwezen door louche kerels met namen als “Attraction Gym”. 

Simon legt uit. “Het is vreemd dat leren daten zo’n slechte reputatie heeft. Ik heb het gevoel dat 30 jaar geleden een paar kerels die op een giftige manier begonnen, het nu voor iedereen verpest hebben”. 

Simon suggereert dat een verandering van houding gerechtvaardigd is. Het is niet logisch samenhangend. Het is ‘cool’ als iemand van nature goed is in flirten, maar als het hem geleerd is, is het ‘slecht’.

De hedendaagse mannelijke identiteitscrisis

Mannen hebben een identiteitscrisis. Door de jaren heen zijn er verschillende versies geweest van wat een man sexy maakt. Van de sterke man tot de hopeloze romanticus, a la don Juan, lijken we te zijn geëindigd in het tijdperk van de metro man. 

Een metro man is een man van dubbelzinnige seksualiteit die veel geeft om verzorging. Uiteraard is dit niet authentiek voor alle mannen. Dit roept de vraag op: “Is er geen plaats meer voor de manlijke man?” 

Simon legt uit dat de #metoo beweging het een stuk lastiger heeft gemaakt. Een van de grondbeginselen van de manlijke man is assertief te zijn, misschien zelfs dominant. Dat is natuurlijk een riskante houding in een wereld waar toestemmingsformulieren om elke hoek loeren. Er is op dit moment geen antwoord. Alleen de toekomst zal uitwijzen in welke richting de slinger zal doorslaan.

Wees jezelf met flirt tips

Het is een modewoord uit de wellness-industrie en is synoniem met leren om zelfverzekerd te zijn: “Wees gewoon jezelf”. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat als ik niet iets ben waar ik bijzonder trots op ben, en zelfs als ik dat wel ben, hoe breng ik dat dan in de praktijk? Eerlijke vragen. Simon pakt dit op twee manieren aan: Er is het innerlijke werk en het uiterlijke werk en ze zijn met elkaar verbonden.

Buitenwerk is inderdaad, jezelf opknappen om een aantrekkelijk persoon te worden. Hij helpt (vooral mannen) met tips om zichzelf te verzorgen, en maakt bruikbare foto’s van hen voor potentiële datingprofielen “Guys, stop using shitty photos” – alle vrouwen, inclusief Simon.

Het innerlijke werk is ook belangrijk. Meestal gaat het om het veranderen van negatieve overtuigingen over de wereld en zichzelf. Hen leren dat niet iedereen tegen hen is en leren zichzelf te waarderen. Zoals je kunt zien gaan innerlijk en uiterlijk werk hand in hand. Je krijgt zelfvertrouwen door je stevig in de wereld te vestigen. Je durft dit meer te doen door zelfacceptatie te beoefenen.

Een laatste flirt tip die hij geeft is “verander jezelf niet om te passen bij de persoon die je ontmoet.” Je kunt je beter richten op de aspecten van jezelf die authentiek voor je zijn. Dat wil zeggen, jezelf zijn en tegelijkertijd zelfverzekerd overkomen”.

Ethische flirt tips

  • Vrouwen haten het als mannen zich uitsloven. Simon zegt: “Show don’t tell” Uiterlijk is minder belangrijk voor mannen, oneerlijk? -misschien, maar wel waar.
  • Stop met porno kijken.
  • Simon raadt aan: “Als je van drinken houdt, drink dan een beetje, maar nooit meer dan de andere partij. Zeker als afspraakjes je nerveus maken, zet je jezelf door dronken te worden alleen maar voor schut.”

Dating coach Simon Markx

Door middel van de GROW methode en vraagstelling houd ik jou een spiegel voor en ga ik met je aan de slag. Waar je ook mee worstelt in je leven. Op welk gebied dan ook. Eerste gesprek kosteloos en vrijblijvend.

Neem nu contact op.

+31 (0)6 244 47849

simon@markxcoaching.nl

Ook interessant om te lezen